ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 20/10 η παρουσίαση του βιβλίου του  πρώην Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1991-1992) Γιώργου Σούρλα με τίτλο «Δεν ξεχάσαμε τους ήρωες του έπους 1940-4» η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα παρακείμενη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Ελευθέριο-Κορδελιού. Για το βιβλίο μίλησε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου ο οποίος εξήρε το συγγραφέα για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τον αγώνα που κάνει για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εθιμικών και εθνικών υποχρεώσεών της Πατρίδας μας.

Στην ομιλία του ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε τα ακόλουθα:

 

Είναι μεγάλη η χαρά μου αλλά και ιδιαίτερη η τιμή που αισθάνομαι, γιατί μου προτάθηκε και ευχαρίστως ανταποκρίθηκα, να είμαι εκ των συμπαρουσιαστών του βιβλίου του Γεώργιου Σούρλα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940-41».

 

Ξεχωρίζω δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο συγγραφέας είναι ένας πατριώτης στην πράξη κι όχι στα λόγια και ένας συνεπής πολιτικός με τον οποίο είχα την χαρά και την τιμή να συνεργασθώ ως Νομάρχης Ευβοίας την περίοδο 1991-1992, όταν διετέλεσε Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

 

Δεύτερον διότι, όπως κι ο ίδιος έχει πει, πρέπει να πράξουμε αυτό που επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά, που μας δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας με το «νεκρούς θάπτειν, νεκρόν μη υβρίζειν».

 

Θυμίζω τις τιμές που απέδωσε ο Περικλής στην αρχαία Αθήνα, προς τιμήν των νεκρών του πρώτου έτους (431 π.Χ.) του Πελοπονισιακού Πολέμου, με τον Επιτάφιο λόγο του, τον οποίο σώζει ο Θουκιδίδης.

 

Αλλά και την ναυμαχία στις Αργινούσες (νησιά στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Λέσβο) το 406 π.Χ. περί τα τέλη του Πελοποννησιακού Πολέμου, μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Η νίκη εκείνη των Αθηναίων αμαυρώθηκε από την εκτέλεση των νικητών Αθηναίων στρατηγών, οι οποίοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο επειδή λόγω κακοκαιρίας και θαλασσοταραχής δεν μπόρεσαν να διασώσουν τους ναυαγούς και δεν περισυνέλλεξαν τις σωρούς 5000 συμπολεμιστών τους, γεγονός το οποίο θεωρήθηκε εγκληματική παράλειψη.

 

«Κι εμείς χρόνια τώρα αναλωθήκαμε σε εορτασμούς, πανηγυρισμούς και επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, με τους ήρωες μας εβδομήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια εγκαταλελειμμένους, ξεσκέπαστους, στα βουνά και στα λαγκάδια της Βορείου Ηπείρου, στους τόπους της θυσίας και του μαρτυρίου. Όμως δεν ξεχάσαμε και αρχίσαμε το οδοιπορικό για την αποκατάσταση της εκκρεμότητας με τους 7976 άταφους πεσόντες. Το καθήκον μας δεν εκπληρώνεται μόνο με την ταφή των πεσόντων αλλά και με συνεχή προσπάθεια για την ανταπόκριση στις προσδοκίες τους για την πατρίδα. Ας τους διαβεβαιώσουμε ότι θα αγωνιζόμαστε για μια πατρίδα ελεύθερη και περήφανη» γράφει και ραγίζει καρδιές ο συγγραφέας.

 

Ο Γιώργος Σούρλας κατάφερε, με επανειλημμένες επισκέψεις στη Β. Ήπειρο για περισσότερο από δεκατρία χρόνια, να αφυπνίσει συνειδήσεις με σκοπό την αποκατάσταση της εκκρεμότητας με τους άταφους πεσόντες. « Ήλθαμε πιο κοντά με τ’ αδέλφια μας τους Βορειοηπειρώτες. Μας δόθηκε η δυνατότητα να πληροφορηθούμε για τις συνθήκες διαβίωσής τους τα πέτρινα χρόνια του ολοκληρωτισμού στην Αλβανία, για τις αντοχές στις καταπιέσεις και τις αντιστάσεις στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση…. Από την πρώτη μας επίσκεψη στη Βόρεια Ήπειρο οι άνθρωποι αυτοί στάθηκαν δίπλα μας. Μας εξιστόρησαν συγκλονιστικές αφηγήσεις από τις σκληρές μάχες που έζησαν σε παιδική ηλικία, μας μίλησαν για τους μαχητές που τους έκαναν περήφανους για την ανδρεία τους, για την αυτοθυσία τους, για τα μεγάλα ιδανικά  της ελευθερίας και της πατρίδας. Τα βιώματα τους, σκληρά: εκτοπίσεις, εξορίες, φυλακίσεις, δήμευση περιουσιών. Παρ’ όλα αυτά, οι Βορειοηπειρώτες πάντοτε συνέχιζαν. Στον πόλεμο έδινα τις δικές τους μάχες για ανεφοδιασμό με τρόφιμα, με πολεμικό υλικό. Φρόντιζαν τους τραυματίες και για την ταφή των πεσόντων. Μετά τον πόλεμο οι πράξεις και τα παραδείγματα πατριωτισμού και αφοσίωσης υπήρξαν πολλά. Ο Γιάννης Μπάκος, από τους Βουλιαράτες, έχτισε με δικά τους χρήματα το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου. Στον προαύλιο χώρο ετάφησαν οι στρατιώτες που απεβίωσαν στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο (γι΄ αυτό υπάρχουν και επώνυμοι τάφοι) ….» συνεχίζει ο συγγραφέας.

 

Στέκομαι στο τελείωμα του βιβλίου: «…. Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση των νεκρών του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-1941. Η προσπάθεια ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ……».

 

Γιώργο Σούρλα σε συγχαίρουμε και σε ευχαριστούμε. Σ’ ότι αφορά εμάς, τους απογόνους, έχουμε χρέος να θυμόμαστε, να μνημονεύουμε και να τιμάμε τη θυσία των ηρώων γονέων και προγόνων μας. Γιατί μόνο έτσι δεν πεθαίνουν ποτέ αλλά ζουν μέσα μας. Κι όσους μνημονεύουμε κι αγαπάμε δεν πεθαίνουν αλλά ζουν μέσα μας, στη καρδιά και τη θύμηση  ενός εκάστους εξ ημών αλλά και τη συλλογική μνήμη της.

 

Πατρίδας μας. Κι’ εμείς υποσχόμαστε ότι δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Ένα δείγμα της αγάπης μας για τον Ελληνισμό, που και σήμερα δοκιμάζεται από το καθεστώς του Ράμα, ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, είναι δωρεά ενός απορριμματοφόρου και εξοπλισμού καθαριότητας αξίας 50000€ στο δήμο Δρόπολης με εξ ολοκλήρου ελληνικό πληθυσμό, 5000 ευρώ για την εξομάλυνση του χωματόδρομου στο χωριό Άνω Λεσνίτσα και δύο φορές έκδοση βιβλίων για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.