ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Λάζαρος Κυρίζογλου

 

 

 

ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ

Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ)

 

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

 • Γεννήθηκε στην Τσάκονη Καστοριάς. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Νεστορίου και το Λύκειο Καστοριάς.

 • Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978).

 • Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό επί 29 μήνες (1978-1981).

 • Διετέλεσε μαχόμενος δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

 • Πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελοκήπων το 1982 σε ηλικία 26 ετών.

 • Υποψήφιος Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 1986 (43% α΄ γύρος-47% β΄ γύρος) και το 1990 (46% α΄ γὐρος- 48,5% β’γύρος με τα υψηλότερα ποσοστά.

 • Από το 1991 μέχρι το 1993 Νομάρχης Ευβοίας. Πρώτος πανελλαδικά σε απορρόφηση πιστώσεων και ρυθμούς εκτέλεσης έργων. Το έργο του αναγνωρίσθηκε από όλους τους φορείς του Νομού και από όλους τους πολιτικούς χώρους.

 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 2002 με ποσοστό 58% (β΄ γύρος).

 • Επανεκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων το 2006 με ποσοστό 50,3% (α΄γύρος).

 • Διετέλεσε επί δύο (2) δημοτικές περιόδους (8έτη) μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).  

 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2010 με ποσοστό 54,39% (α΄ γύρος).

 • Εκλέγεται Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2014 με ποσοστό 53,18% (α΄ γύρος).

 • Εκλέγεται Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στις 20/10/2014.

 • Εκλέγεται (5η φορά) Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με ποσοστό 70% (α΄ γύρος) στις 26.5.19.

 • Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Σωτηρία Λαϊνά και έχουν ένα γιο δικηγόρο.

 •  

Το προφίλ-έργο-με συντομία του Λάζαρου Κυρίζογλου

 

Διαχειριστήκαμε κρίσεις (έντονες χιονοπτώσεις και πολυήμερος παγετός, εκκένωση περιοχών για εξουδετέρωση βόμβας, πολυήμερες απεργίες  εργαζομένων στην καθαριότητα, μεγάλες βροχοπτώσεις κ.λπ.) με επιτυχία. Στη διαχείριση κρίσεων φαίνεται άλλωστε και αποδεικνύεται η ικανότητα, η αξιοσύνη και αξιοπιστία κάθε διοίκησης. Δημιουργήσαμε ήδη ένα ισχυρό οικονομικά και αποτελεσματικό δήμο μέσα στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση ο δήμος μας αναδείχθηκε στην κατηγορία των μεγάλων αστικών δήμων της χώρας μας στην 4η θέση πανελλαδικά (μεταξύ των 325 της χώρας) ως προς την συνολική του αποτελεσματικότητα, τον οικονομικό προγραμματισμό και την ανταποδοτικότητα προς όφελος των πολιτών. Επίσης το 2017, η Επιτροπή Επιλογής Έργων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, κατά την απονομή των Ετήσιων Βραβείων Αρχιτεκτονικής, μεταξύ 19 συμμετεχόντων έργων βράβευσε το «Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο» με τη θεατρική σκηνή του «Σοφία Βέμπο», στην κατηγορία «Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας». Ακολούθησε στις 1.3.19 δεύτερη διεθνής διάκριση και βράβευση, ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα: επιλέχθηκε από το περιοδικό ΔΟΜΕΣ (Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής) μαζί με 9 έργα στην κατηγορία «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο».

 

Πετύχαμε την κατασκευή 18 νέων διδακτηρίων (νηπιαγωγεία: 6ο Μενεμένης «Καζαντζάκη», 2ο – 8ο – 5ο – 9ο – 10ο – 11ο και 13ο – 12ο – 14ο – 15Ο Αμπελοκήπων, δημοτικά σχολεία: 3ο – 5ο Μενεμένης Αγ. Νεκτάριος, 6ο Μενεμένης «Καζαντζάκη», 4ο Μενεμένης, 2ο και 12ο – 4ο Αμπελοκήπων, λύκεια: κτίριο ΕΠΑΛ, 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων).

 

Εξοφλήσαμε όλες τις εκκρεμείς οφειλές από δικαστικές αποφάσεις, έργα, προμήθειες, απαλλοτριώσεις και το ταμειακό υπόλοιπο (πλεόνασμα) του δήμου στις 31.12.2018 ανέρχεται σε 3.804.476,42 ευρώ!

Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο (2014 – 2019) διεκπεραιώσαμε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών 248.196 υποθέσεις πολιτών, χωρίς να προσμετρώνται οι 250.000 επικυρώσεις εγγράφων και υπογραφών. Τα ΚΕΠ του δήμου μας κατατάσσονται στις πρώτες καλύτερες θέσεις των ΚΕΠ πανελλαδικά.

 

Το έργο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΠΕΔΚΜ έχει μέλη της τους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχός μας. Με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ έχει συντελεστεί πολύ σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς). Υποστηρίξαμε μάλιστα και τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό. Παραθέτουμε μία ενδεικτική μόνον αναφορά.

 • Υποστήριξη οικονομική της Βιβλιοθήκης (θησαυρός  της παγκόσμιας γνώσης) της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της επαναλειτουργίας όλων των επιστημών των σχολείων στην Ίμβρο.
 • Υποστήριξη με κάδους απορριμμάτων και δωρεά ενός απορριμματοφόρου στο Δήμο Δρόπολης Βόρειας Ηπείρου (έχει αμιγώς Ελληνικό πληθυσμό).
 • Ολική αναπαλαίωση-συντήρηση του ιστορικού Σχολαρχείου Εμμανουήλ  Παππά.
 • Συντήρηση-παροχή ιατροτεχνικού εξοπλισμού κλπ., σε αγροτικά ιατρεία: στο δήμο Σιντίκης (2), Επταλόφου και Μουριών Κιλκίς (2), σε κέντρα Υγείας: Αριδαίας και Ν.Μουδανιών (2), σε νοσοκομεία: Ορθοπεδική Κλινική Κιλκίς, πλήρη συστήματα αιμοκάθαρσης (3) στα νοσοκομεία της Έδεσσας, Πολυγύρου και Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης, δωρεές (προμήθευση) ιατρικών μηχανημάτων και κλινών στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Γ. Γεννηματάς, Γ. Παπανικολάου, Θεαγένειο Θεσσαλονίκης.
 • Στήριξη οικονομική του Δήμου Παιονίας για αντιμετώπιση των συνεπειών διέλευσης 1.000.000 προσφύγων από την Ειδομένη.
 • Στήριξη Κοινωνικών Φορέων, Ιερών Μονών, Δήμων (συντήρηση πολιτιστικού κέντρου στο Γάζωρο Σερρών, δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Σερρών οικοπέδου και κτιρίου, οικονομική ενίσχυση Δήμου Αμφίπολης προς υποστήριξη της ανασκαφής, δωρεά εξοπλισμών στην Άμεση Επέμβαση, στην Τροχαία, την Πυροσβεστική, στο Φάρο του Κόσμου κ.λπ.).
 • Δωρεάν παραχώρηση ιατροτεχνικού και λοιπού εξοπλισμού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ( πρώην Ίδρυμα Άγιος Παντελεήμων).
 • Συνδιοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και ανάδειξη Δυτικού Θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού.
 • Η ΠΕΔΚΜ ήταν παρούσα με θέσεις συγκεκριμένες στα πολύ σοβαρά θέματα: των Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ), κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, της διαχείρισης του προσφυγικού, των απορριμμάτων, της αντιμετώπισης των Δασικών πυρκαγιών, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, της διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους και της αυτοδιοίκησης, της Συνταγματικής Αναθεώρησης, της Σχολικής Στέγης, της απόδοσης των παράνομα παρακρατημένων πόρων των δήμων, για τη στήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας τους Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, για την Ίδρυση Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κατά της τοποθέτησης νέων διοδίων στην Εγνατία Οδό, του δημογραφικού προβλήματος κ.λπ. 
 • Διοργάνωσε με επιτυχία σειρά εκπαιδευτικών συναντήσεων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης υπηρεσιακών και αιρετών των δήμων, συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις για το Διεθνές Έτος Αριστοτέλη 2016, συμμετείχε στη 2η Σύνοδο των Δημάρχων Ευρωπαϊκών Πόλεων εναντίον του Βίαιου εξτρεμισμού στο Ρότερνταμ (2016).
 • Εξέδωσε τα Βιβλία «Νάουσα 1906-1922» (Ε. Βαλσαμίδη), «Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος» (Μ. Τρίτου), τα έντυπα «Αριστοτέλης», Διάλογος Μηλίων (δημηγορία, Θουκιδίδης), προμήθευσε με βιβλία τους δήμους της ΠΕΔΚΜ «Ελεγκτικό Συνέδριο» Γ.Μαραγκού, «Αναστήλωση- Ο Τουρισμός ως Πολιτική Οικονομία» Μιχάλη Χαραλαμπίδη κ.λπ.).
 • Χρηματοδότησε τη δημιουργία ντοκιμαντέρ: «ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ- Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας» και τις εκθέσεις ζωγραφικής με το στόμα (Τριαντάφυλλος Ηλιάδης) και «Ο Απόστολος Παύλος σήμερα» (Ε.Βαρλάμη).